Heb jij een voortuin of geveltuin? Dan is de wedstrijd De Gouden Tuin iets voor jou!
De Gouden Tuin is een stedelijke organisatie, die mensen beloont voor het groen in hun voor- of geveltuin. Een groene voor- of geveltuin geeft de straat immers een warmer karakter.
Het groen dat vanaf de openbare weg zichtbaar is, vormt een grote meerwaarde voor de stad. Een rijke, groene voortuin zorgt voor meer verkoeling in de zomer, zorgt dat regenwater kan infiltreren, lokt vogels en insecten,... Het groen helpt mee om het lawaai in de straat te dempen, houdt het fijn stof vast en bevordert het psychisch welzijn. Redenen genoeg dus om je te bedanken.
Heb jij zo’n mooi stukje groen? Doe dan mee aan de wedstrijd De Gouden Tuin! De wedstrijd vindt elk jaar plaats. Juryleden komen langs en geven je voortuin een score. En of je nu een A, B, C of D-score krijgt, iedereen heeft prijs.
Schrijf je hier in voor De Gouden Tuin 2025.
Voormalig winnaar Yves Bondue deelt zijn ervaring. Waarom doet hij mee aan De Gouden Tuin? Hoe zag zijn voortuin er vroeger uit? Welke tips heeft Yves voor een groene voortuin? Ontdek alle antwoorden in het interview.
Lees het interview hier.
Hoe kan je je voortuin versterken? Waar letten de juryleden op wanneer ze punten aan je tuin geven?
De jury komt langs van juni tot augustus. Het is van belang voor vele bestuivers dat er het hele jaar door nectar en stuifmeel te vinden zijn. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk bloei te hebben gedurende het hele jaar.
Naast een uitbundige bloei vinden we het esthetische aspect ook belangrijk. Vormt je tuintje één geheel? Zit er voldoende variatie in wat betreft bladvorm en soorten?
Biodiversiteit ofwel soortenrijkdom, is waaruit onze natuurlijke wereld bestaat. Het omvat alle soorten planten, dieren en micro-organismen, en zelfs genetische variaties daarin. Al deze soorten werken samen in een ecosysteem en zorgen voor evenwicht in de natuur.
Concreet voor je tuin betekent dit dat je een grote variatie aan planten voorziet in je tuin, en dan vooral planten die van nature hier voorkomen.
Naast de variatie aan planten is ook de gelaagdheid van belang. Dat betekent dat je in je tuin verschillende lagen aanplant; kruid-, struik- en boslaag of klimplanten. Hierdoor creëer je een biotoop die geschikt is voor heel wat leven. Door de gelaagdheid wordt het regenwater ook trager afgevoerd en dringt het makkelijker in de bodem.
Het is belangrijk dat er in je tuin zo weinig als mogelijk ‘blote’ grond is. Dit is niet alleen goed voor alle bodemleven, maar ook om uitdroging tegen te gaan. Wanneer je de aarde wil zien moet je vaak schoffelen, of erger, sproeien. Het is ook niet de bedoeling dat er keitjes als bodembedekker gebruikt worden.
De jury bekijkt ook welke materialen je gebruikt in je tuin. Zijn het duurzame palen (FSC label) om de boom te stutten? Hangt er een nestkastje? Een bijenhotel? Staat er een regenton? Een takkenwand? Dood (snoei)hout? Welke omheining?
Doe beroep op onze Tuinrangers #VANRSL! Ze geven je met plezier uitleg en tips.
Deze website maakt gebruik van cookies.